Oddsen i skrälligaste EM någonsin

Att spela på fotboll och andra matcher är kanske ännu mer spännande än mot en enarmad bandit på nätet – särskilt när man kan satsa på odds under ett rafflande mästerskap. Som nu under europamästerskapen i Frankrike där Portugal slutligen stod som vinnare, mot värdlandet i finalen. Vilka är de mest minnesvärda ögonblicken från detta års turnering?

817605-soccer-ball-isolatedEn kan i efterhand undra vilka som satte Island som vinnare i flera matcher, eller Wales för den delen, skrällarna var ju ett faktum som förvånade säkert de flesta som tittade på matcherna. De odds em fotboll gav måste ha gjort en del lyckliga, djärva få en hel del rikare. Det är ju också det som är det fantastiska med spel om odds i sport, det kan gå i stort sett hur som helst.

I ett pressmeddelande på Mynewsdesk trodde exempelvis hela 44,1 procent att Tyskland skulle vinna fotbolls-EM, ett lag som slogs ut i semin, och i stället möttes alltså Portugal och värdnationen Frankrike i en finalmatch, som visserligen inte var den mest spännande matchen, men som avgjorde mästerskapen. Inför finalen trodde dessutom de allra flesta att Frankrike skulle ta hem seger, i alla fall var detta vad oddsen pekade på och under mästerskapets gång visade deras landslag vad de gick för. Men i stället vann alltså motståndarlaget, och det utan sin stjärna Christiano Ronaldo, som skadade sitt knä i de inledande minuterna. Dramatiskt nog. Han kunde dock fira med sina lagkamrater och fälla glädjetårar vid matchens slut, tillsammans med alla malar som flög runt i sommarnatten.

Ett annat lag, förutom Islands och Wales, som verkligen gjorde intryck och spelade bättre än vad någon kunnat ana, var inga mindre än Polens landslag. De gjorde sitt bästa EM någonsin och gick vidare till kvartsfinal efter ett riktigt nervöst straffdrama mot motståndarna Schweiz. Om detta kan man bland annat läsa mer om i denna artikel i Aftonbladet. Undra hur oddsen såg ut efter den matchen, och hur liveoddsen förändrades under matchens gång? Rafflande drama som det onekligen var. En spelares dröm och mardröm kort sagt.

EM sammanfattat av Sveriges Radio

3138257-soccer-stadium-wide-angle-perspectiveI Sveriges Radio skrivs det mer genomgripande om detta bejublade och bespottade mästerskap i fotboll, med ryska huliganer, överhängande terroristhot och Isländska supportrar som fick hela världen att göra ”vulkanen” och dela deras yrande vinstglädje. Det kan sammanfattas med en liten lista, ungefär så här:

  • Sverige fick inte iväg ett enda avslut på mål, men fick ändå med sig en poäng efter ett irländskt självmål
  • Det målfattiga och tråkiga matcherna avlöste varandra, och kulminerade med Portugals 1–0-seger mot Kroatien i åttondelsfinalerna
  • Men där någonstans vände det. För i slutet av åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna började det bli roligare. Det kom större skrällar och fler målfester.
  • Mot England chockade nämligen den lilla önationen (tidernas minsta land att spela EM) stormakten och vann
  • En annan stor skräll kom fyra dagar senare, då Wales i kvartsfinal slog ut världstvåan Belgien, och kvalificerade sig till lagets första semifinal någonsin.
  • Christiano Ronaldo avslutade turneringen i tårar, likt efter förlusten mot Grekland 2004, men denna gång var det alltså tårar av glädje