Får lön för att spela

Tänk att ha något så roligt som spel som yrke. Detta är verkligheten för en del. Det finns inte bara folk som är pokerproffs, utan nuförtiden finns även de som är proffs på e-sport. Och det blir bara fler i Sverige som får e-sporten som heltidsjobb.

2133909-young-boy-in-bedroom-using-laptop-and-listening-to-mp3-player

Många har spel som en rolig sysselsättning som de tar till när de får lite tid över eller har en tråkig stund. Andra tar spelandet lite mer seriöst än så och satsar på att bli väldigt bra på att spela, och till och med bli proffs. Det är precis vad 20-årige Jimmy Allen har gjort och nu har han blivit så duktig att han kan leva på spelandet.

Får månadslön för att spela

Jimmy spelar dock inte på casino, poker eller något annat pengaspel. Han håller nämligen på med e-sport, eller elektronisk sport. Sporten går ut på att deltagarna tävlar mot varandra i datorspel eller tv-spel. Jimmy spelar krigssimulatorspelet Counter Strike med ett av världens bästa lag som var rankat etta och han har tusentals fans runtom i världen. Han började med spelet för 6 år sedan och ett par år sedan provspelande han för laget och när han kom med började han spela på elit-nivå.  Nu när Jimmy är anställd av laget får han lön varje månad för att sitta och spela ungefär fem timmar om dagen hemifrån. Laget träffas väldigt sällan fysiskt men när de tränar inför en tävling träffas de och spelar tillsammans. Läs mer.

Tjänar mest på Counter Strike

Enligt Jimmy är Counter Strike det spel som man har chansen att tjäna mest pengar på. Vinner man en turnering kan prissummorna ligga på så mycket som en halv miljon kronor. Heltidslönerna inom e-sporten är dock inte särskilt höga. Men det är meningen att spelarna ska kunna klara sig utan att behöva ta ytterligare ett jobb. Det bästa laget i Sverige på Counter Strike har dock vunnit 800 000 kronor på ett halvår när de spelat turneringar och dessa pengar går självklart till spelarna.